HTML

Para Noir

Nincs mindennek oka, de aminek van, az emberi agy szüleménye. E tény pedig nem vetít sem magára, sem előre semmi jót. Itt van pl. ez a blog..

Friss topikok

  • Bobby Newmark: @rozsomák: Igen, erről szóltál. Hülyeséget. Nyugodtan ráklikkelhetsz a nevemre, aztán megnézheted,... (2016.08.25. 20:46) az emberiség idiótái felnéznek
  • l_v_sz: Háát, a bánat tudja, mikor , hogyan és milyen hosszan, esetleg ha jósolna (már ha tud!), nagyban m... (2010.03.11. 15:27) Te milyen halált választasz?
  • sing-lee: Az unicumban is lehet valami. Már nem is tudom mikor ittam először két hétig egyfolytában, de ha m... (2009.10.09. 12:40) danone metadon

Linkblog

Licenc

Creative Commons Licenc

2016.08.24. 13:05 kunkorcsiga

az emberiség idiótái felnéznek

Van ez a videó:

ami egy jó ideje nagy népszerűségnek örvend, mindenki buzgón osztogatja a facsén, na én ezt valahányszor meglátom feltűnni, erősen “idegállapotba kerülök”. Nézzük csak:

Rögtön az elején közli szegény fickó, hogy bár neki 422 ismerőse van a FB-on, de mégis magányos. Hát ez sz@r ügy, esetleg el lehetne kezdeni gondolkoznia azon, hogy miért is alakult ez így. Esetleg elviselhetetlen a természete, vagy túlságosan zárkózott, az is lehet, hogy büdös a szája, vagy éppen a Pitcair-szigeten él, ahol az alapbeállítások része az alacsony lakosságszám. Ez a magányosság még inkább szakemberért kiált, ha figyelembe vesszük, hogy állítása szerint minden nap beszél a 422 ismerősével. Jó, értem én, hogy most a szemantikán lovaglok, de ha csak napi öttel beszél, akkor is elgondolkodtató, hogy az ismerősei közül senkit nem talál arra méltónak, hogy mélyebben megismerjék egymást, vagy a fentiekben taglalt okok valamelyike miatt ő nem érdekes senki számára? Végül is mindegy, a lényeg, hogy a srác valamit nagyon bénán csinál, ha ennyi idősen, ennyi ismerős mellett magányos. (Itt most eltekintek a csuhabarna pulóver alól kikandikáló, szigorúan zárt gallérú, Vögele-vonalat sejtető ing és a búbánatos spánielszemek élettani hatásainak taglalásától).

Persze a legegyszerűbb dolog a közösségi médiát okolni (hiszen ez manapság a konyhafilozófusok kedvenc szentgrálja), ahelyett, hogy kitalálna valami neki tetsző mókát és az esemény funkció használatával létrehozna egy eseményt, ahová meghívná a 422 ismerősét, és mindjárt nem csak a képernyőn látná az embereket. Ehelyett mély megállapítást tesz, miszerint a média a társadalom. És hát ott a pont, hiszen a társadalom valóban nem más, mint egymással interakcióba lépő emberek hálózata.

Igen, volt, hogy a kapcsolatteremtést a melldöngetés és közös szakócapattintás jelentette, aztán később (ökológiai szempontból csúnya-csúnya) füstjeleket, galambpostát, lovasfutárt, postakocsit, telegráfot, neadjisten! telefont használtak , de mindezek a lehetőségek csak azt szolgálták, hogy kapcsolatba kerülhessenek egymással azok is, akik földrajzilag vagy egyéb okból kifolyólag nem tudtak vagy AKARTAK személyesen találkozni. Ami jelenleg sincs másként. Azok az emberek, akik IRL szeretnék látni egymást megteszik ezt, találkoznak, időt töltenek együtt majd elválnak és újra találkoznak. Azokkal az ismerőseinkkel pedig, akik csak egy bizonyos szintig érdekelnek bennünket, velük online tartjuk a kapcsolatot, és önámítás azt hinni, hogy ha nem lenne FB, akkor ezek az emberek mind-mind személyesen akarnának találkozni egymással. Nem, akkor még ennyi kapcsolat sem lenne köztük.

Érdekes módon, az mindig vicces, amikor az idős emberek azzal jönnek, hogy bezzeg az én időmben ez nem így volt, és ebből eredően az régen sokkal jobb is volt, mert amíg a patakban mángorolták a ruhát, nem volt környezetszennyezés a mosószerek által, debezzeg manapság azt a sok flancos kölnizett pacsmagot öntik azokba a zajos ótómata mosógépekbe, hát mivé lesz így a világ?! Közben pedig a “mai” felnőttek nem veszik észre, hogy ők ugyanezt teszik, csak most az internet, a közösségi oldalak és a vlogok, a snapchat lett mindaz, amit ők már nem értenek, mindebből következően nyilván rossz és káros. Sosem értettem az emberek azon csoportját, akik minden újat félve és csak a hátrányait meglátva néznek. Szerencsére persze nem mindenki ilyen - értelemszerűen - hiszen akkor nem volna fejlődés.

A videóban hatásosan összevágott kis képekben láthatjuk, ahogy az “ajtók becsukódnak”, majd a gyerekek a kanapén ülve a telefonjaikat nyomkodják, ahelyett, hogy például Gazdálkodj okosan!-t játszanának egymással. De miért tennék ezt, ha nem azt szeretnék? Ha számukra már más dolgok érdekesek? Miért baj ez? Miért fáj elfogadni? Változik a technológia és ezzel együtt változnak az emberek is, ami teljesen normális.

Tőlünk sem várták el a szüleink, hogy mulatság gyanánt kukoricacsuhéból készítsünk babát magunknak, vagy karikát hajtsunk a pusztában, esetleg métázzunk a grundon, hanem hagyták, hogy legózzunk, távirányítós autókkal játszunk, kazettás magnóval lófráljunk és igen, volt, akinek már volt számítógépe is, amin kiváló játékok futottak.

Persze az is elszokott hangozni, hogy nem mennek ki a gyerekek a parkba játszani, hanem otthon ülnek és a gépeiket nyomkodják, bezzeg a mi időnkben mennyivel jobb volt a salakos pályán focizni, a játszótéren hintázni, meg a mezőn falevelet gyűjteni. Igen, nekünk az volt, mi azt szerettük. Ma már új dolgok is vannak a képletben, aki most gyerek, ő már egy más halmazból választ magának játékot, azt, ami számára érdekes.

Fanyalgóknak ajánlom azt a nézőpontot is, amely szerint a mostani kamaszok nem a téren bandáznak, cigiznek stikában meg ki tudja milyen szörnyűségeket művelnek, amikről a szülő nem is tudott, csak félt sejteni, hanem ügyesen, ellenőrzött körülmények között ül otthon a gépénél és ha mégis elmegy szórakozni a barátaival (mert vannak barátaik a mostani srácoknak is), akkor az ott zajló eseményeket szinte real time-ban tudja követni, mert jelen felfogás szerint ami nincs fent valamelyik közösségi oldalon, az meg sem történt. Hát nem tiszta haszon?

A kisfilm tovább részében ismét coelhoi magasságokba emelkedik az elkövető, miszerint a technika rabszolgái vagyunk, meg csak magunkkal törődünk, holott az élményeink megosztva jók (valaki segítsen, hol a kapcsolat a fenti két megállapítás között?) és tartsuk a barátainkkal a kapcsolatot, mert az jó. Ennél a résznél már súlyos kérdőjelek nőttek a homlokomon, mert ha ezt főhősünk ilyen jól tudja, akkor miért is magányos szegénykém? Arról nem is beszélve, hogy az ökörítófülpösi nyaralást régen csak apuval és anyuval tudtam élvezni, most a közösségi oldalakat használva fényképeken meg tudom osztani az élményeimet minden arra kíváncsi ismerősömmel, hogy például bélabácsi milyen szépen kunkorította a hegyeserős paprika karikát a halászlé tetejére. Vagy ilyesmi.

Ez után a kultúra rovat következik, miszerint olvassunk vagy fessünk, és akkor nem fogunk unatkozni. Ezzel nem tudok vitatkozni, azt azonban ismét nem értem, hogy miért gondolja emberünk, hogy, ha nem olvasunk vagy festünk, akkor szükségszerűen unatkozni fogunk. Merő badarság. Egyébként meg ő a kényszeresen BKK-zó nyugdíjas nénik álmának megtestesülése, mert, hogy ő inkább csevegni vágyik utazás közben, s felhívást intéz hozzánk, hogy tegyük le a vonaton a telefonunkat és inkább útitársainkkal beszélgessünk. Persze, tegye aki ezt szeretné, én speciel kifejezetten hálás vagyok a fülhallgatóért, mert lehetővé teszi, hogy ne kelljen kényszerbájcsevegéseket folytatnom. A technofóbia amúgy nem gond, csak ne kelljen nekem is követni. Ámbátor, ha nem lenne FB, amit ugye hősünk tanult marketingeseket megszégyenítő módon használ is, hogyan tudta volna útjára bocsátani ezt a kisfilmet? Öhö-öhö...

Ezek után még szirupos előadást hallhatunk arról, hogy vegyük észre a környezetünket (neki már lenne ocolus rift-je, hogy ez külön feladatnak érzi?) és hogy a szerelem milyen boldogító érzés (mégsem magányos?) majd a koktélmeggy a növényi habon: adjuk el a gépünket, hogy gyűrűt vehessünk álmaink nőjének. Ez kész! Szerintem ezt kár is cizellálni, ez annyira elmeroggyant, hogy önmagában is megáll.

A végén még meghallgathatunk egy örökbecsű közhelygyűjteményt, miáltal megvilágosodunk, hogy vagy telefon vagy család, de együtt a kettő nem megy és végül az egész esszenciája, mint fokhagymás uborkasaláta tetején a tejfölhab: “A szereteted ad (sic!) ne ‘Like’-okat.”

Anyám szerint hülyeség erre a baromságra ennyi betűt pazarolni.

15 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://paranoir.blog.hu/api/trackback/id/tr9711648740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2016.08.25. 16:34:32

Elloptad a nevemet :)

Csak Norris 2016.08.25. 16:48:47

Csak átfutottam az írást, de az is sok Volt.
Ennyi közhelyet még nem látam egy helyen.
De lehet csak én vagyok finnyás, és az íróban egy zseni veszett el, csak nagyon mélyen, de közhelyet közhellyel ellenvéleményezni...

kunkorcsiga 2016.08.25. 16:55:58

@Desmond77: Persze, hogy zseni vagyok, de ez az írástól független :) Amúgy a témaválasztásomból adódóan nehéz lett volna egyetemi székfoglalót írni, viszont minden más nézőpontot kíváncsian fogadok.

kunkorcsiga 2016.08.25. 16:57:01

@para_noir: egyezzünk ki döntetlenben:)

rozsomák 2016.08.25. 17:40:35

ja... volt már ilyen, valahonnan beugrik a feeling - csak azt nem tudom, hogy valami film vagy dokumentumfilm volt -, hogy amikor kellett volna valami tényleges segítség, akkor kiderült, hogy nincs barát egy se, csak valami "állítólag tényleg volt az a srác, de hát az nem komoly, az csak netkapcsolat volt, azt se tudom, ki az." jellegű semmire se jó semmi se.
Ja és a szomszédról se tudom, hogy ki, a nevét se tudom, meg hogy hogy néz ki..

Hát nem tudom, mi lesz ennek a vége, pláne, hogy az ezen felnövekvő generáció azt hiszi, hogy bármi elől el lehet menekülni, mert hisz a neten is ezt teszi - beszól valahova, aztán ha visszaszólnak, akkor nevet vált, vagy sose lép be oda mégegyszer, hisz ezer más helyre mehet..

A való élet azért tényleg nem ilyen, ott nem lehet naponta lecserélni a mezőny többi tagját vagy új néven bejelentkezni.
Azért, ha ezt valaki nem érti, azzal tényleg komoly gondok vannak, mint ahogy a posztolóval is.

kunkorcsiga 2016.08.25. 17:54:50

@rozsomák: A hálózat csapdájában c. filmre gondolsz - szerintem. Az egy 21 éves film:)

rozsomák 2016.08.25. 17:56:06

Ja még lenne egy kérdésem:
Enni szoktál ? Vagy csak virtuálisan ?

És azt, hogy a virtuális világban, ott ide-oda lépegetve - ahol azt játszom meg, amit éppen akarok, de nem akarok szembesülni a kritikákkal, inkább beregelek ugyanott új néven, vagy elmegyek új helyekre - milyen személyiséggé válsz a való életben, az kit is érdekel, hisz elég a monitor előtt ülni és annak képzelni magad, akinek akarod.

Te ezt komolyan gondolod, hogy ennek nincs veszélye ?
Az önismeret, önkontroll teljes hiánya, ami így kialakul, az tényleg az "ugyanmár, nekem ne dumáljanak, akkor lépek innen, majd visszajövök más néven" attitűddel az jobb ?
Miből akarsz megélni, ha nincs normális, való életben szerzett tapasztalatokon alapuló önkritikád ?
A lájkokból ?

Vicces gyerek vagy..

Bobby Newmark 2016.08.25. 17:57:53

@rozsomák: Faszság. Úgy mondod ezt, mintha "élőben" nem tennél különbséget a barátaid meg a felszínes ismerőseid közt. Attól, hogy a közösségi oldalak minden bejelölt embert "barát"-nak neveznek, még nem azok, és TE vagy eltévedve, ha válogatás nélkül mindegyiktől elvárod, hogy segítsen, ha bajod van. Az kurvanagy faszság, hogy "nincs egy barát se". De, néhány van, ha segítségre van szükséged akkor nekik kell szólni, nem pedig mindenkinek, mint ahogy az utcára sem állsz ki, és kiabálod el a szomszédaidnak a lelki bánatod.

rozsomák 2016.08.25. 17:58:37

@kunkorcsiga:

nem , nem arra gondolok, hanem egy kb. 10 éves dokumentumfilmre, ahol már rendesen bejátszott a történtekbe a netes "kvázi" barátság.

rozsomák 2016.08.25. 18:02:40

@Bobby Newmark:

Faszság, amit írsz..
Faszság..

(Ja, te is ezt írtad az előbb, hogy faszság.. akkor érted, mit jelent a faszság.)

Bobby Newmark 2016.08.25. 18:09:25

@rozsomák: Különbség az, hogy én meg is indokoltam a véleményem, te meg csak ismételgeted, mint egy pöcs.

Mondjuk mivel 100% igazam van, és ezt te is tudod, nagyon nehéz lenne mást reagálnod.

Esetleg lehetne gerinced, és beismerhetnéd a tévedésed...

rozsomák 2016.08.25. 18:33:30

"@Bobby Newmark:
"Mondjuk mivel 100% igazam van"

Csak megerősíted, amit írtam.
És ez az, amit a virtuális térben önmegerősítőként átélsz.

Mert, ha nem így van, akkor onnan lépsz, aztán új néven ugyanott, vagy máshol ismét át akarod élni a "mivel 100% igazam van" élményt.

Erről szóltam..

Az önkritika hiányáról, ami nem fejlődik ki, ha mindenhonnan el tudsz menekülni, ahol olyannal találkozol, ami nem tetszik.

Ezt meg megteheted a virtuális térben.
Ott elmenekülhetsz.

A valós életben meg nem.
De - persze nem véletlenül -, ott valamiért máshogy viselkedsz.

Ennyi a különbség.

Ez viszont annak, aki a virtuális térben nő fel, nem annyira kézenfekvő, hogy máshogy viszonyulnak hozzá..

kunkorcsiga 2016.08.25. 19:29:28

@rozsomák: Amit te írsz, az nem teljesen arról szól, amit én feszegettem, de valóban része a virtuális világnak mindaz, amit nehezményezel. Ugyanakkor az rajtad is áll, hogy mi az amit elhiszel, hogy mennyire kezeled fenntartásokkal azokat az információkat, melyek a neten szembejönnek veled. Nekem vannak olyan barátaim, akiket fórumokon ismertem meg, aztán találkoztunk "élőben" is, és működött a dolog. Amúgy meg mindenhol másként viselkedünk. Másként otthon, a munkahelyen, a barátainkkal vagy online. De - egyelőre - senki nem nő fel csak virtuális térben, az csak az életünk egy része, és rajtunk múlik, nem a másokon, hogy mennyit engedünk belőle közel magunkhoz. Ja és szoktam enni, tényleg, bár jobban örülnék, ha a képeken látható kajáktól is jóllaknék:)

Bobby Newmark 2016.08.25. 20:46:57

@rozsomák: Igen, erről szóltál. Hülyeséget. Nyugodtan ráklikkelhetsz a nevemre, aztán megnézheted, hogy körülbelül akkor regisztráltam blog.hu-ra mint te ezzel a regeddel, csak mondjuk van 10x annyi hozzászólásom.
Azt én értem, hogy neked van 10 reged, és TE ekkora gyökér vagy, aztán kiindulsz magadból, de itt akkor most szólnék, hogy ez nem általános egyáltalán.

Nem különösebben viselkedek másképp a valóságban sem, kerek-perec megmondom valakinek, ha hülyeséget beszél. Szakmámban ez így szokás, mert emberéletek meg milliárdok múlhatnak rajta, ha egy hülyeség végigmegy a rendszeren, és nekem is felelősségem szűrni a faszságot. Magánéletben meg nem különösebben érdekel, ha egy hülye megsértődik rajta, ha szembesítem a hülyeségével. A barátaim meg értékelik ezt a szokásomat. Hozzátéve hogy megválogatom a barátaimat, és ők nem idióták. Akik azok voltak, azok nem a barátaim már, mert vagy én gázoltam bele a kis érzékeny lelkükbe mikor őszinte voltam, vagy nem kerestem a társaságukat, mert fárasztóan barmok.

Ja, aki a virtuális térben nő fel, az lehet, hogy ilyen. Ki az, Neo a Mátrixban? Nem szóltak neked, hogy az nem egy dokumentumfilm?
süti beállítások módosítása